Oldalcím: Hírek

Hírek, aktualitások

Hírek, aktualitások

null EGERSZEGI ADVENT 2022
2022. november 23.

2022-ben november 24-én, csütörtökön nyit meg az Egerszegi Advent, amely egészen december 24-én, szombaton 13 óráig várja a látogatókat.

A város karácsonyfája a Városháza előtt csodálható meg.

Természetesen ott van a téren a kivilágított szarvas a szánnal, a szelfi pont, valamint a finom ételeket és italokat kínáló pavilonok, így a gofris, a lángossütő és a kürtöskalácsos is. A 18 pavilonnal felvonuló kereskedők, kézművesek, vendéglátósok hétfőtől szombatig 9 és 19 óra között tartanak nyitva, vasárnap pedig 9-től 18 óráig várják az érdeklődőket, nemcsak a Dísz téren, hanem az Európa téren is. December 24-ei nyitvatartás: 9-13 óra között.

A teát, forralt bort akár megvásárolható ünnepi bögréből is lehet kortyolni. A legfinomabb forralt borról idén is internetes szavazás dönt majd.

A TÜTÜ gasztróbusz idén újra vár mindenkit a megszokott téli kínálatával a Hevesi Sándor Színházzal együttműködve a Ruszt József téren, a színház előtt.

Természetesen a DÍSZPINTY is részese lesz a Dísz téri forgatagnak.

A MIMOSA karácsonyi fényekkel megvilágítva, ötletes, fiatalos kirakatával és finomságokkal várja a betérőket.

A CONTRAST újra csatlakozott az Egerszegi Advent kínálatához, szintén ünnepi díszítéssel várja az arra sétálókat.

Új résztvevője az adventi forgatagnak az Európa téren működő SPÁJZ ECO-GOURMET, amely sok-sok szezonális finomsággal és hangulatos installációval készül erre az időszakra.

A Kossuth utcán újra jelen lesz a szaloncukor árus, az Európa térre pedig beköltözik a Ládavasút.

A Dísz téri szökőkút egy nagy, négy gyertyás adventi koszorúvá válik a következő hetekre.

A Városháza előtti zenélő óra a Kiskarácsony, Nagykarácsony dallamát játssza.

A karácsony előtti napokban újra megérkezik a Városháza elé az élő Betlehem (december 17-26. között tekinthető meg). December 24-én délután a hagyományos bejglikóstolással és a három királyok élő tevéjével várják a gyermekeket és családjaikat.

Idén is lesz jótékonyság, így a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány programjai, valamint az Adventi Kézfogás.

November 26-án, szombaton, 15:30 órakor a Mindszenty térről Régi idők karácsonyai címmel múltidéző városnéző adventi séta indul a belvárosban. A program résztvevői megtudhatják, hogy a két világháború közötti időkben milyen áruházak működtek Zalaegerszegen, mi került az ünnepi asztalokra és a fa alá, mely belvárosi épületeink határozták meg akkor a város képét.

November 26-án, szombaton, 18 órakor lesz az idén 30 éves Canterina Kamarakórus adventi koncertje a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

November 27-én, Advent első vasárnapján, 17 órakor nyílik meg és Vízkeresztig látogatható ingyenesen a Mindszentyneum előtt a Magyar szentek, boldogok és tiszteletreméltó személyek című szabadtéri kiállítás. Ugyanezen a napon 15 órától adventi koszorúkészítésre várják az érdeklődőket.

Ugyancsak november 27-én, vasárnap egész napos, ingyenes adventi programkavalkád lesz Landorhegyen, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban:

09.30 óra: Mihály Péter - gyerekkoncert

10.00 óra: Szabó Donát - Bűvész Show

10.30 óra: Motion TSE - Táncbemutató

További programok: arcfestés, kézműves foglalkozás, társasjáték, könyvjelző készítés, sport akadálypálya, mézes-sarok.

15.00 órakor: Landorhegyi óvodások műsora

15.10 órakor: Ünnepi köszöntő, majd áldás

15.25 órakor: Érkezik a Mikulás!

15.50 órakor: A településrész karácsonyfájának feldíszítése

16.10 órakor: Ünnepi műsort ad a Kis-Hétrét együttes

November 27-én, vasárnap, 16 órakor Kertvárosban is adventi rendezvényt tartanak a Köztársaság – Átalszegett – Hegyalja utca kereszteződésében lévő karácsonyfánál.

November 27-én, vasárnap, 16:30 órakor a botfai közösségek tartanak műsort az Erdődy-Hüvös Kastély parkjában.

November 30-án, szerdán, 16:30 órakor karácsonyi teríték egykor és ma című előadások és bemutatók a Göcseji Múzeumban.

December 1. és 23. között karácsonyi vásár várja az érdeklődőket a Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon is. Nyitva tartás szerdán és csütörtökön 12-18 óra között, pénteken és szombaton 9-18 óra között. A szervezők szeretnék, ha az ünnepi asztalra helyben előállított, jó minőségű, egészséges ételek kerülhetnének. Segítenek az ajándékozásban is a helyi kézművesek portékáinak színes választékával. Karácsonyi dekoráció és fenyőfa díszek elkészítésére is lehetőséget biztosítanak. Lesznek kulturális programok is, továbbá óvodások, iskolások és művészeti együttesek is fellépnek majd.

December 3-án Mézfesztivál lesz a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban.

December 5-én, hétfőn, 16 órakor Szent Miklós várás lesz a Mindszentyneumban a Brumi Bandi Banddel. Közreműködik a Nagycsaládosok Egyesülete.

December 6-án, kedden, 14 órakor Mikulás Manófutam címmel családi kalandjáték indul a belvárosban, a Tourinform Irodától. A játék címe: A titokzatos recept nyomában. Nincs másra szükség, mint kíváncsiságra, fantáziára és jó ötletekre. A titkos nyomokat követve a családok azt is megtudhatják, hogy mi sül ki a játék végén!

December 6-án, kedden, 16 órakor a Mikulás személyesen is ellátogat hintójával az Egerszegi Adventre, az Art Mozitól a Dísz térig vonul majd a gyermekekkel együtt, a programot pedig koncert zárja.

December 5-6-7-én 17 órától a lenyűgöző Belga Mikulásudvar is várja a gyermekeket.

December 7-én, szerdán, 16:30 órakor karácsonyi üdvözlőlap készítő workshop a Göcseji Múzeumban.

December 8-án, csütörtökön, 17 órakor dr. Domján Miklós pszichológus tart előadást a Mindszentyneumban a karácsonyi készülődés családi kihívásairól.

December 10-én, szombaton, 15:30 órakor a Mindszenty térről Régi idők karácsonyai címmel múltidéző városnéző adventi séta indul a belvárosban. A program résztvevői megtudhatják, hogy a két világháború közötti időkben milyen áruházak működtek Zalaegerszegen, mi került az ünnepi asztalokra és a fa alá, mely belvárosi épületeink határozták meg akkor a város képét.

December 10-én, szombaton Gospel Karácsony a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban. Európai turnéjának állomásaként Zalaegerszegre látogat Amerika egyik legaktívabb és leghíresebb gospel kórusa a Sound of Victory. Vincent Bohanan new york-i Gospel kórusa először jön Magyarországra, a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokba látogatók elsők között lehetnek részesei egy páratlan karácsonyi élménynek.

Ugyancsak december 10-én, szombaton, 17 órakor adventi jótékonysági hangverseny lesz a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

December 11-én, vasárnap, 16:30 órakor a Belvárosi Gitársuli tart minikoncertet a harmadik adventi gyertya meggyújtásakor a Mindszentyneumban.

December 14-én, szerdán, 16:30 órakor karácsonyi teríték egykor és ma című előadások és bemutatók a Göcseji Múzeumban.

December 16-17-én, pénteken és szombaton a már sokak által megismert Mustra programsorozatot szervező vendéglátósok adventi kínálattal készülődnek.

December 17-én, szombaton tartja karácsonyi koncertjét a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar.

December 18-án, vasárnap, 15 órakor dr. Csókay András idegsebész tart előadást a Mindszentyneumban, majd 16:30 órakor ő gyújtja meg a negyedik adventi gyertyát a Balaton Kamarakórus közreműködésével.

December 18-án, vasárnap, 18 órakor lesz a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar hagyományos karácsonyi koncertje.

December 18-án, vasárnap, 18 órakor Karácsonyi Táncgála Estet szervez az Art Moziban a Motion TSE.

December 21-én, szerdán, 16:30 órakor Tél Varázsa Túra – karácsonyváró esti túra a téli napforduló hagyományait felidézve. Indulás a Rózsák teréről. A téli napfordulókor a leghosszabb az éjszaka sötétje és a legrövidebb a nappal fénye. A Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület és a Tourinform Iroda közös programján a túrázók a természet csendjébe megérkezve, az Aranyoslapi-forrásnál szertüzet gyújtva hívják a Nap sugarát, várják karácsony ünnepét. Útvonal: Rózsák tere – Jánkahegy – Aranyoslapi-forrás – Alsóerdő – Kertváros, autóbusz állomás.

December 22-én, csütörtökön, 14 órától Fanyűvő játékpark és adventi fotózás lesz a Mindszentyneumban a Kádár Ferkó Fotószínházzal.

December 22-én, csütörtökön, 18 órától tartják az Arany Bárány Szálloda dísztermében Zalaegerszeg Karácsonyi Koncertjét. Közreműködik a Canterina Kamarakórus és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar.

December 24-én, szombaton karácsonyi matiné várja a gyermekeket és a családokat az Art Moziban, amíg otthon zajlik a sütés, vagy a karácsonyfa díszítés.

09:00 órakor: Tündéri bajkeverő (6 éves kortól)

10:45 órakor: Teddy mackó karácsonya (korhatár nélküli)

12:30 órakor: Krokodili (6 éves kortól)

14:30 órakor: Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság (12 éves kortól)

A karácsonyi ünnepek után téli szünidei matinét szervez a Mindszentyneum:

- December 27., kedd, 15 óra: Margaréta móka (foglalkozás ovisoknak, alsósoknak bábokkal, hangszerekkel, tánccal, és sok muzsikával, vezeti: Vajda Margit zenepedagógus)

- December 28., szerda, 15 óra: A fiú, akit Karácsonynak hívnak (filmvetítés, családi mozi)

- December 29., csütörtök, 15 óra: Téli népszokások az Üstökös Kompánia tagjaival (Miért decemberben vannak a disznóvágások, mit ünneplünk András napon? Mit jelent a Lucázás, szentcsalád- járás, betlehemezés, regölés? Jó zenével, tánccal, és sok játékkal várnak. Zenél és táncot tanít: Üst Gyula, néptáncos)

- December 30., péntek, 15 óra: Gyere velem a pincébe! (Foglalkozás óvodások és kisiskolások részére a Mindszentyneum pinceszinti középkori kiállítási területén. Mit lehet sütni a kemencében? Játszóházunkban a középkorban kedvelt "észtekerő" asztali játékokat és furfangos társasjátékokat próbálhatják ki. A legkisebbek mini téglákból építkezhetnek kedvükre, díszes kezdőbetűket másolhatnak- rajzolhatnak. A középkori szerzetesrendek címereit színezhetik ki. Vezeti: Rákosné Paizs Szilvia múzeumpedagógus)

Az Egerszegi Advent teljes ideje alatt a Dísz téren a hagyományokhoz híven óvodások, iskolások, művészeti együttesek, nyugdíjas klubok lépnek fel, a gyertyagyújtások ceremóniáit szombatonként tartják majd.

A rendőrség, a polgárőrség és a közterületfelügyelet fokozott jelenléttel őrködik majd az adventi várakozók biztonsága felett.

A Dísz tér kiemelt programjai:

November 25. (péntek):

16.00 órakor Kertvárosi Óvoda Csillagközi Székhelyóvoda – Katica csoport műsora

16.30 órakor Kertvárosi Óvoda Napsugár utcai Tagóvoda – Nyuszi csoport műsora

November 26. (szombat):

16.00 órakor Harisnyás Pipik karácsonyváró műsora

17.00 órakor Botfai Őszirózsa Nyugdíjas Klub műsora

17.30 órakor az első adventi gyertya meggyújtása

18.00 órakor Zala Fúvós Kvintett műsora

December 2. (péntek):

16.00 órakor Belvárosi II. számú Óvoda Petőfi Sándor utcai Tagóvoda – Nagycsoportosok műsora

16.30 órakor Belvárosi II. számú Óvoda Kosztolányi téri Tagóvoda – Micimackó csoport műsora

17.00 órakor Pálóczi Horváth Ádám AMI magánénekeseinek műsora

17.30 órakor Pálóczi Horváth Ádám AMI énekkarának műsora

December 3. (szombat):

16.00 órakor Laposa Julcsi – NÉPI hang-színek (TÉL) gyermekkoncert

17.00 órakor a Canterina Kamarakórus adventi műsora

17.30 órakor a második adventi gyertya meggyújtása

18.00 órakor ünnepre hangolódás Debrei Zsuzsannával és Bot Gáborral

December 6. (kedd):

16.00 órakor Mikulás várás az Art Mozinál

16.30 órakor hintós vonulás a Mikulással és a manókkal a Kossuth utcán a Dísz térig

16.45 órakor Mikulás műsor a Kis-Hétrét Együttes előadásában

December 9. (péntek):

16.00 órakor Űrhajós utcai Székhelyóvoda – Süni csoport műsora

16.30 órakor Landorhegyi úti Tagóvoda – Nagycsoportosok műsora

17.00 órakor Pálóczi Horváth Ádám AMI ütős zenekara

December 10. (szombat):

16.30 órakor Zirano Színház előadása

17.30 órakor a harmadik adventi gyertya meggyújtása

18.00 órakor adventi dallamok csellón és zongorán

18.45 órakor Zalaegerszegi Városi Vegyeskar adventi műsora

December 16. (péntek):

16.00 órakor Belváros I. Számú Óvoda – Gyermekek és óvodai dolgozók műsora

17.00 órakor Liszt Ferenc Általános Iskola műsora

December 17. (szombat):

16.30 órakor Szállingó – téli családi koncert a Kalimpa Zenekarral

17.30 órakor a megyedik adventi gyertya meggyújtása

18.00 órakor a Botfai Citerazenekar adventi műsora

18.30 órakor Pál Kriszti karácsonyi koncertje

December 23. (péntek):

16.30 órakor jazzdallamok zongorán és klarinéton – Piller Balázs és Babos Lajos műsora

18.00 órakor az Albatrosz Tánc Sport Egyesület karácsonyi műsora

19.00 órakor Zárókoncert a Varnyú Country Zenekarral

SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN KEDVES ÉRDEKLŐDŐT AZ EGERSZEGI ADVENTRE, VÁRJUK EGYÜTT BÉKÉBEN, SZERETETBEN A KARÁCSONYT!

Átlagos (0 Szavazatok)

Facebook Page plugin