Tartalom megjelenítő

TV-torony

Ne tévézzél, inkább nézzél. Vagyis ne csak nézz, láss is, szép időben akár egészen az Alpokig, vagy a Ság és Somló tanúhegyekig. De a város környékére olyannyira jellemző dimbes-dombos göcseji tájban biztosan gyönyörködhetsz a TV-torony kávézójából és a nyitott kilátóból! Ráadásul ilyet nem találsz mindenhol, ugyanis ez az egyik torony a négyből, mely látogatható az országban!

Tovább

Tartalom megjelenítő

Göcseji Múzeum

Az intézmény megújult épületében Zalaegerszeg város múltjának világa tárul fel.

Tovább

Tartalom megjelenítő

Göcseji Falumúzeum

Lassan a testtel és a lélekkel, lassulj le és élvezd a Zala holtágánál, csodálatos természeti környezetben az ország első szabadtéri néprajzi múzeumát, a Göcseji Skanzent! De nem csak a kellemes és egészséges séta előnyeit élvezheted ki, hanem sokat megtudhatsz az ország legarchaikusabb tájegységéről, Göcsejről is, mely a legtovább létezett érintetlenül, szinte teljes elzártságban. Ám amilyen elzárt volt ez a környék akkoriban, most annyira nyitott: barangolj a göcseji porták között, simogasd meg az állatokat, és még a régi, eredeti helyén álló malomba is bekukkanthatsz. 

Tovább

Tartalom megjelenítő

Alsóerdei Sport- és Élménypark

Mesés zöld környezetben, madárcsicsergéssel és friss levegővel, több mint 3 hektárnyi területen várjuk minden kikapcsolódni és sportolni vágyó vendégünket az Alsóerdei Sport- és Élményparkban! Széles élménypalettánkról bővebben az asep.hu weblapon tájékozódhat.

Tovább

Kezdőlap tartalom

Zalaegerszeg, ahol megtalálod az élményt!

Fedezd fel Zalaegerszeg nevezetességeit, érdekességeit! Értesülj elsőként aktuális rendezvényeinkről, merülj el a kulturális örömökben, ismerd meg hagyományainkat, tapasztald meg vendégszeretetünket, fesztiválozz a belvárosban, szurkolj és hajrázz velünk, barangold be a városunkat ölelő erdőket, dombokat, mártózz meg vizeinkben és kóstold meg a zalai zamatokat – egy kis ízelítő abból, ami ZALAEGERSZEGEN Rád vár!

Az e-City applikációval a kedved szerint formálhatod a várost: találd meg a neked való időtöltést, gyűjts ajándékpontokat, éld át a kalandokat!

Töltsd le Zalaegerszeg turisztikai alkalmazását, és vidd magaddal a várost a zsebedben!

Oldalcím: Legfrissebb híreink

Legfrissebb híreink

Tartalom megjelenítő

null Megújult az egykori Korona Szálló
2022. május 6.

Megújult városunk egyik emblematikus épülete, az 1858-ban épült egykori Korona Szálló.

A volt KISZÖV székház külső és belső felújításon esett át. A megújult épület Korona Szalonként, városi kulturális és közösségi célú épületként működik tovább.

Visszatekintő az épületről:

A mai Kazinczy tér 11-es számú ház és a Deák tér között húzódó terület az 1800-as évek elején egybefüggő telket alkotott. Az udvarában állt egy kisebb, földszintes fogadó, ebben talált helyet az 1838-ban szerveződött, a városi elitet magában foglaló kaszinó, ahol Deák Ferenc is többször megfordult az 1840-es években.

1858-ban az utcafronton új épületet emeltek. Az Arany Bárány Szálloda (a nagyteremmel együtt) 1894-ben épült meg, így 1858 és 1894 között a Korona szálló nagyterme volt a város legelegánsabb terme. 1877-ben itt alakult meg a Polgári Szalon. Az első helyben megalakult civil szervezet nevét, valamint az épület eredeti nevét kombinálva kapta a felújított intézmény a Korona Szalon elnevezést.

Egy 1896-os hirdetésben ez olvasható: „Földszint: étterem úri közönség számára és egy ivó helyiség. Emelet: egy nagy és díszes kávéházi és teketerem, két oldalán két-két játszó helyiség és 2 vendégszoba. 2. emelet: 8 vendégszoba, egy szobaasszonyi lakhelyiség, lakás a vendéglősnek, istálló, két pince, konyha.”

1896-ban az új bérlő, Domokos Ignác (aki korábban a Baross ligeti vendéglőt, a mai Göcsej Palatinus Éttermet üzemeltette) teljesen átalakította és ízlésesen berendezte a helyiségeket. 1896. május 4-én a szálloda nagytermében tartották a város ünnepi közgyűlése utáni fogadást is.

Bár 1894-ben felépült a tekintélyes méretű Arany Bárány Szálloda, annak drágasága miatt egy ideig mégis a Koronában bérelt helyiséget a városi elitet magában foglaló kaszinó, számos egyesületi, politikai esemény, rendezvény zajlott az épületben.

1913-ban Szente Lajos műépítész vásárolta meg 70 ezer koronáért, aki arra tett ígéretet, hogy néhány év múlva kétemeletes, új és igényes vendéglőt és hotelt épít oda. Sajnos az első világháború ezt a beruházást meghiúsította.

Az épület a két világháború között ismét szállodaként működött, nagyterme továbbra is társasági események színtere volt, ahol többször megfordult Mindszenty József apát-plébános is.

1945 után, a kommunista diktatúra első éveiben államosították, belül leegyszerűsítve, igénytelenül átalakították. A kristálycsillárokat, a tükröket és a kályhákat eltüntették, a falakat fehérre meszelték. 1959-ben a KISZÖV (Kisipari Szövetkezetek Országos Szövetsége) székháza lett, majd itt működött a szervezet híres táncegyüttese is. Állaga a 2010-es évekre jelentősen leromlott, felújítást, megmentést igényelt.

Fotógaléria az avatásról: https://zalaegerszeg.hu/kepgaleria/3976/Atadtak_a_felujitott_Korona_Szalont

Oldalcím: Kezdőlap / Aktuális programok

Aktuális programok, események

Tartalom megjelenítő

május
18
2022
május
18
2022

Vitrinkiállítás: Csön-csön gyűrű …

2022. április 21.
 -  2022. május 20.
május
18
2022

És mindenik talpra tudott állani – vándorkiállítás

2022. április 21.
 -  2022. május 29.
május
19
2022

Mustra grill&chill

2022. május 19.
 -  2022. május 21.
május
19
2022

Psyché és Nárcisz színdarab

2022. május 19. 19:00