Oldalcím: Túrák

Túrák

Tartalom megjelenítő

null Évszázadokon át - séta a Deák tértől a Dísz térig
1 óraGyalogKerékpárralCsaládoknakFiataloknakPároknakSenioroknakBármikor

Ezt a különleges időutazást a jelenben, Zalaegerszeg utcáin járhatod végig, az egykori, történelmi belvárostól a mai, modern városközpontig! Indulj bár két lábon vagy két keréken, építészeti, művészeti, történeti kincsek fogják kísérni majd’ minden lépted! 

Deák tér

A város ezen pontján különösen megtapasztalhatjuk, hogy a múlt a jelennel összeér. A történelmi városközpont helyén állt egykoron Zalaegerszeg vára, melynek helyére barokk megyeháza épült, de itt tekint le ránk az ország első Deák Ferenc szobra is, mely a róla elnevezett megyei könyvtár épülete előtt strázsál. Az itt álló épületek és a köztéri alkotások méltán közérdeklődésre tarthatnak számot.

Mindszenty tér

Zalaegerszegen az idő múlását talán a Mindszenty téren lehet a legjobban felmérni, ahol állandónak a Mária Magdolna Plébániatemplomot tekinthetjük, míg változó tényezőnek a templom környékét. Jöhetett tűzvész, átépítés, új autóút, a templom mindvégig „kitartott”.

Arany Bárány Hotel***Superior

A mai hotel helyén már a török korban vendéglő állt, ezt váltotta fel az egykori püspöki fogadó a XVIII. században. A város akkori földesura, a veszprémi püspök által építtetett saroképület helyén 1894-ben épült meg mai formájában szálloda, mely ma háromcsillagos hotelként működik. Éttermében azt is kipróbálhatod, mely borok illenek a helyi specialitásokhoz. Híres dísztermében, a Télikertben a nemzet csalogánya, Blaha Lujza is fellépett; sőt, itt láthattak a zalaegerszegiek először némafilmet is, 1903-ban.

Kvártélyház és levéltár

Két épület, két bejárat, egy közös udvar.
A Kvártélyház Zalaegerszeg legrégebbi épületeinek egyike. Érdekessége, hogy Mária Terézia rendelete alapján katonák szállásának épült, ám katonai célokat sosem szolgált.
A szomszédos levéltár több mint egy évszázaddal később készült el, emeletén találjuk városunk Dísztermét. 
A neobarokk és neoklasszicista jegyeket viselő épületkomplexum belső udvarán szabadtéri színház műsorkavalkádja várja az érdeklődőket minden nyáron. 
 

Kossuth tér

Kicsi a tér, de látnivalókban gazdag! Járj emelt fővel és sok érdekességre lelhetsz a Hagymasisakos Ispitával és a Postapalotával szemben: Kossuth Lajos, a nagy államférfi mellszobra, mellette az egykori takarékpénztár sárga épülete, melynek homlokzatán a kirakatok felett régi zalaegerszegi képeslapokat találsz. 

Európa tér

Összeköttetésben a belvárossal: Európa közepén, a város közepén áll az Európa tér, egybenyitva a város mai főterével, a Dísz térrel. Különlegessége, hogy 1996-ban, az Európa nap alkalmával avatták.

Dísz tér

Bár történelmi belvárosunk központja a Deák tér volt, a modern város centruma a Dísz tér, mely nem csak kedvelt találkozási pont, hanem a város nagy rendezvényeinek egyik fő helyszíne.
A tér közepén álló ikonikus Tulipános kutat mára éppúgy tekinthetjük Zalaegerszeg egyik jelképének, mint például a Mária Magdolna Plébániatemplomot.

Átlagos (2 Szavazatok)

Navigáció kategóriák szerint