Oldalcím: Túrák

Túrák

Tartalom megjelenítő

null Mindszenty nyomában
2 óraGyalogKerékpárralCsaládoknakFiataloknakPároknakSenioroknakBármikor

Mindszenty Józsefet – születési nevén Pehm József – a magyar katolikus egyház egyik legnagyobb XX. századi alakjaként tartják számon. Nevét több egyházi épület, szobor, létesítmény, tér és kert őrzi Zalaegerszegen. 1919 októberében került Zalaegerszegre a Mária Magdolna Plébániatemplomba, ahol 25 évig szolgált apátplébánosként. Később veszprémi püspökké, esztergomi érsekké majd bíborossá szentelték, ő volt Magyarország utolsó hercegprímása.
A túraútvonal a Mindszenty József emlékét őrző, nevéhez köthető látnivalók mentén halad.
 

Mindszenty kert

Szakrális elmélyülés és világi nyugalom vár minden betérőt a Mindszenty József bíboros tiszteletére kialakított kertben, mely a Jézus Szíve Ferences Plébániatemplom tőszomszédságában kapott helyet.

Jézus Szíve Ferences Plébániatemplom

A neobarokk stílusú templom és ferences rendház Pehm József, ismertebb nevén Mindszenty bíboros kezdeményezésére épült, az egykori huszárlaktanyához tartozó lovarda helyén. Építésekor a templomot – egyedüliként – IV. Károly emlékének ajánlották, felszentelésén a király özvegye, Zita királyné személyesen is részt vett.
Az állam 1950 nyarán a ferencesrendektől, így a zalaegerszegi ferencesektől is, megvonta a működési engedélyt. A rendtartomány 1990-ben kapta vissza a kolostort, melynek ünnepélyes átadásán dr. Habsburg Ottó – az időközben boldoggá avatott IV. Károly fia – is részt vett. A királyi család emlékét a templom egyik falán festmény őrzi. 
 

Mindszenty Iskola

Mint egy várkastély emelkedik a magasba a Notre Dame rend számára 1927–29 között építtetett zárda. Kalandos, viharos évtizedeknek voltak tanúi a vaskos falak. A rend 2000-re kapta vissza az impozáns, terjedelmében is tiszteletet parancsoló épületet. Falai között napjainkban iskola működik, melyet a zárda létrehozásában jelentős szerepet játszó Mindszenty Józsefről neveztek el. 

Három Kívánság Étterem

Mozgalmas története van ennek a Kosztolányi és Petőfi utca sarkán álló épületnek, melyet 1914-ben emeltek Metzner József tervei alapján. Pehm József apátplébános, a későbbi Mindszenty bíboros építtette Katolikus Legényegyletnek, később itt talált otthonra a Katolikus Hitközség. 1929-ben színpaddal bővült, 1945 után pedig filmvetítésre jártak ide a zalaegerszegiek. Több mint 50 éve étterem működik földszintjén.

Mária Magdolna Plébániatemplom

Nem barokkos túlzás azt állítani, hogy ez a barokk stílusú épület városunk legmonumentálisabb temploma, ám hogyan is múlhatnánk felül városunk híres szülötte, Keresztury Dezső irodalmár, akadémikus méltatását: „(…) a város művészileg legjelentékenyebb épülete (…). A dunántúli barokk nehézkes, de darabosságban is vonzó stílusában épült, s úgy ült, terebélyesen, földhöz lapulva a város közepén, mint egy gondos kotlóstyúk.”
Már a XIII. század közepén is templom állt ezen a helyen, melynek falai köré emelték a mai, kéttornyú épületet 1747-1769 között. Itt szolgált pályája elején Mindszenty József apátplébánosként.
 

Mindszenty tér

Zalaegerszegen az idő múlását talán a Mindszenty téren lehet a legjobban felmérni, ahol állandónak a Mária Magdolna Plébániatemplomot tekinthetjük, míg változó tényezőnek a templom környékét. Jöhetett tűzvész, átépítés, új autóút, a templom mindvégig „kitartott”.

Átlagos (1 Szavazás)

Navigáció kategóriák szerint