Oldalcím: Érdekességek

Látnivalók, érdekességek

Térkép

Tartalom megjelenítő

null Deák tér
5
Terek, ligetek

A város ezen pontján különösen megtapasztalhatjuk, hogy a múlt a jelennel összeér. A történelmi városközpont helyén állt egykoron Zalaegerszeg vára, melynek helyére barokk megyeháza épült, de itt tekint le ránk az ország első Deák Ferenc szobra is, mely a róla elnevezett megyei könyvtár épülete előtt strázsál. Az itt álló épületek és a köztéri alkotások méltán közérdeklődésre tarthatnak számot.

Látnivalók: 

•    Az ország első szobra a zalai születésű Deák Ferencről, mely báró Vay Miklós alkotása.
•    A Haza Bölcse a róla elnevezett Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, 1967-ben emelt épülete előtt áll.
•    A Zalaegerszegi Törvényszék az egykori Vármegyeháza 1730-1732 között épített barokk épületében kapott helyet. Ezen a helyen állt egykoron Egerszeg vára is.
•    A XVIII. századi Sóházat eredetileg só raktározására építették, de vaskereskedés is működött benne, ám az egykor itt zajló nyüzsgő kereskedelmi életről keveset tudunk. Az évszázadok során többször átalakították, irodáknak, üzleteknek ad a mai napig otthont. 
•    A szó szoros és átvitt értelmében is nagy épületek között találjuk a Göcseji Múzeumot: nyugatról a bíróság székháza, délről a Mária Magdolna Plébániatemplom határolja. A múzeum átalakítás miatt jelenleg nem látogatható.
 

Átlagos (0 Szavazatok)