Oldalcím: Hírek

Hírek, aktualitások

Hírek, aktualitások

null IDŐUTAZÁS - TRAILER A ZALAEGERSZEGI VÁR 1641-ES OSTROMÁNAK VR JÁTÉKÁRÓL
2021. szeptember 23.

Bár idén Zalaegerszeg első, 1421-es első, már városként való említésének 600 éves évfordulóját ünnepeljük, időközben elkészült egy virtuális valóság (VR) játék, amelyen az akkor még létező zalaegerszegi végvár 380 évvel ezelőtti, 1641-es ostromát lehet lejátszani.

Sajnos más városokhoz képest nagyon kevés olyan középkori építménnyel rendelkezünk, melyeket büszkén mutathatunk meg a hozzánk látogatóknak.

Sajnos nem tudjuk megmutatni a középkori zalaegerszegi várat sem, pedig annak fontos szerepe volt, hiszen amikor 1600-ban a törökök 90 évre elfoglalták Kanizsa várát, Zalaegerszeg lett a megye és a környező védelmi vonalak központja. A zalaegerszegi várkapitány egyben a végvárrendszer főkapitány-helyettese is volt, aki rendelkezett a zalai végvárak fölött. A törökök kiűzése után, az 1700-as évek elején a várat elbontották és a helyén épült fel 1732-re a vármegyeháza, ezzel pedig hivatalosan is Zalaegerszeg lett Zala megye székhelye.

Más városokban a középkori várromok emlékeztetnek a történelmi múltra és arra gondoltunk, hogy ha Zalaegerszegen már a romok sincsenek meg, akkor a 21. századi modern technika segítségével, a virtuális valóság és VR szemüvegek használatával hívjuk időutazásra az érdeklődőket, hogy eredeti formájában mutassuk meg a várat, amit a programba bekapcsolódóknak – csapatépítésnek is beillő módon – közösen meg is kell védeniük az ostromló törököktől.

A program kidolgozásának történelmi, régészeti szakértője dr. Vándor László Zalaegerszegért Díjas régész, nyugalmazott múzeumigazgató volt. A VR programot készítő csapat vezetője Háry Ádám, tagjai pedig Gallik Attila, Kékedi Judit, Kerék Kristóf, Paksa Tamás, Orsós Tibor voltak.

A program ajánlott a lokálpatriótáknak, a Zalaegerszeg története iránt érdeklődőknek, a középkor történelmét kedvelőknek, diákoknak, osztályoknak (akár osztálykirándulások alkalmával) és csapatépítő tréningeken résztvevőknek is. Hamarosan a sportcsarnokban előre meghirdetett időpontokban lehet majd kipróbálni a játékot, később pedig a leendő zalaegerszegi digitális élményközponthoz kapcsolódóan kap végleges helyet a program, melynek számtalan további kiegészítési és fejlesztési lehetőségei lesznek az előttünk álló években. A programozó csapat más játékokon is dolgozik, így az Alsóerdei Sport és Élményparkban lehetőség nyílik majd virtuális síelésre, továbbá virtuális vadászatra is állatok valódi elejtése nélkül – de ezekről majd később…

A videó, a trailer mellett egy kis kedvcsináló: Az Úr 1641. évében járunk Zalaegerszegen. Johannes Ledentu bécsi udvari hadmérnök az előző esztendőben, 1640-ben alkotta meg a vár első ábrázolását. Jelenleg 200 lovas, 150 gyalogos és a tüzérek védik. Az erődítmény a környező védelmi vonalak központja, a zalaegerszegi várkapitány egyben a végvárrendszer főkapitány-helyettese is. A portyázó török csapatok egyre gyakrabban tűnnek fel a környéken és a hírek szerint újra Zalaegerszeg felé tartanak. Ezért a zalaegerszegieknek segítség kell, hogy sikeresen megvédjék a várat. A nyitójelenetben a Mária Magdolnának szentelt egytornyú gótikus templom előtt állunk, amely az 1400-as évek elején épült annak a kápolnának a helyére, melyről már Zalaegerszeg 1247-es első írásos említésben is beszámoltak (akkor még csak egy településként írva róla, 1421-ben, 600 éve pedig már városként). Szemben látható az Arany Bárányhoz címzett földszintes püspöki fogadó is, ahol remek vadételeket, finom borokat és pálinkákat szolgálnak fel a fáradt utazóknak. Először megnézzük a középkori templomot (melynek helyén ma a nagytemplom áll), majd lehetőség nyílik a templom mögött egy kis vadászatra is középkori íjjal, puskával és pisztollyal. Ezután bemegyünk a várba, megismerkedünk annak falaival, tornyaival, a belső várral és a püspöki udvarházzal is. A nézelődés közben a várkapitány összehív bennünket és elmondja, hogy a török csapatok a vár alá értek. 1616-ban is volt egy nagy ostrom, amikor felégették az erődöt, de több kisebb rajtaütésre is sor került már. Most nekünk kell győzni és meg kell védeni a zalai végvárrendszer központját, Zalaegerszeget! Ehhez lehet használni az ágyúkat, a puskákat, a pisztolyokat, a nyilakat és a kardokat is.

https://www.facebook.com/zalaegerszeghivatalosoldal/videos/536426327444094

Átlagos (0 Szavazatok)

Facebook Page plugin