Oldalcím: Programok

Programok, események

Programok, események szűrése időszakra

Programok, események szűrése időszakra

Kezdete
Vége
 

Tartalom megjelenítő

null Wolfpack Makett Verseny
2024. szeptember 14.
Apáczai Művelődési Központ
Események

Folytatódik a Wolfpack Makett Verseny sorozat

A zalaegerszegi makettezők 2024-ben immár a 20. makett versenyüket rendezik meg az Apáczai Művelődési Központban. A jubileumi rendezvényre szeptember 14-én, szombaton kerül sor és a 2023-as évhez hasonlóan ismét egy különleges programot kínál majd a Kertvárosi vígasságok elnevezésű családi rendezvény mellett.

Idei kiemelt kategóriánkkal a Focke-Wulf repülőgépgyárnak szeretnénk emléket állítani.

Az 1923-ban alapított vállalat Bremer Flugzeugbau AG néven indult, de az alapítók neve alapján szinte azonnal átkeresztelték Focke-Wulf Flugzeugbau AG-ra. A szervezet nemcsak, hogy túlélte a második világháborút, de a mai Airbus egyik elődvállalatának tekinthető. Ahogy a kortárs Willy Messerschmitt legendává vált a német repülőgépgyártásban, úgy a Focke-Wulf is rendelkezett egy hasonló kvalitású szakemberrel Kurt Tank mérnök professzor személyében.

A Messerschmitt-hez hasonlóan a Focke-Wulf is számos repülőgép kifejlesztésén munkálkodott, ezekből négy típust a Magyar Királyi Honvéd Légierő (MKHL) is rendszeresített. A legismertebb Fw-190-es mellett az Fw-189, az Fw-56 és az Fw-58 típusok játszottak jelentős szerepet hazánk második világháborús történelmében.

A tavaly középpontba állított brit Spitfire repülőgéppel kapcsolatban azt írtuk, hogy sokak véleménye szerint a világ egyik legharmonikusabb vonalvezetésű repülőgépe. Nos ezt a jellemzőt nehéz is lenne ráhúzni az Fw-190-esre. Ellenkezőleg, ez a típus a brutalitás és a nyers erő megtestesülése. Harcászati és repülési jellemzői miatt a második világháború egyik legjobb vadászrepülőgépeként tartották számon. Magyarországon a „Focke” szójátékaként a Fóka becenevet kapta.

Az Fw-189-es típus egy egyedi megjelenésű, dupla törzsű, főleg felderítésre használt repülőgép volt. Leggyakrabban nem a hivatalos típusnevén nevezték, hanem egyszerűen Bel Ami-nak! Egyes visszaemlékezések szerint a „szépfiú” becenevet a korszakban vetített roppant népszerű mozifilm nyomán kapta.

Kedves Olvasó! Ezzel a kis rövid leírással ízelítőt kaphattál a makettezés egyik roppant lényeges hozadékából, esszenciájából. Ez a hobbi ugyanis nem pusztán műanyag darabok összeállítását és lefestését jelenti, a makettezők utána olvasnak a megépítendő eszköznek, megismerik, felmérik, hogy milyen szerepe volt annak a világtörténelemben, elhelyezik a (hadi)technika fejlődési vonalán.

A makettversenyekkel, kiállításokkal az egyik fő célunk az, hogy ezt a fajta érdeklődést, kíváncsiságot kiváltsuk a látogatókból is. Ugyanakkor fontosnak tartjuk kijelenteni azt is, hogy a maketteken található önkényuralmi jelképek nem a szervezők politikai hovatartozását hivatottak megjeleníteni, hanem a történelmileg korhű megjelenítés részét képezik.

Rendezvényünkkel kapcsolatban klubunk önálló honlapján minden fontos információ elérhető, így a folyamatosan bővülő börzések felsorolása, a programok tervezett menetrendje, valamint a korábbi rendezvények eredménylistái, fotóalbumai, publikációi is.

Elérhetősége: http://wolfpack.atw.hu

Ha kérdésed van, írj levelet! E-mail: wolfpack.zeg@gmail.com

Lájkold a makettező klub Facebook oldalát és a versennyel kapcsolatos híreken kívül rengeteg érdekes információhoz juthatsz erről az érdekes és tartalmas hobbiról.

https://www.facebook.com/WolfpackMakettKlub

A rendezvényre való belépés továbbra is INGYENES!

A helyszín tehát:

Apáczai Csere János Művelődési Központ

8900 Zalaegerszeg

Apáczai tér 5.

Ne feledd, a rendezvény 2024. szeptember 14-én, délelőtt 9-től délután 4-ig várja a látogatókat!

A programváltozás, vagy a rendezvény törlésének jogát az intézmény és a szervezők fenntartják!

Találkozzunk, várunk!

Átlagos (0 Szavazatok)