Oldalcím: Programok

Programok, események

Programok, események szűrése időszakra

Programok, események szűrése időszakra

Kezdete
Vége
 

Tartalom megjelenítő

null Rejtőzködő kincsek – Válogatás egy képzőművészeti magángyűjtemény anyagából
2024. június 19.  -  2024. szeptember 11.
Göcseji Múzeum
IdőszakosKiállítások

Munkácsi, Czóbel, Kassák alkotásait is felvonultatja a zalaegerszegi magángyűjtemény anyagából nyílt tárlat.

Ahogyan minden jelentős magángyűjtemény, a Göcseji Múzeumban bemutatott kollekció is határozott karakterrel bír. Tükrözi létrehozója gondolkodásmódját, érzés- és élményvilágát, művészeti érdeklődését. A gyűjtemény fő irányvonalát a klasszikus szépségeszményt kifejezésre juttató, tájfestészet remekei képviselik, melyekhez harmonikusan kapcsolódnak a más tematikát felvonultató alkotások is.

A kollekció kivételes értékű darabja Munkácsy Mihály két alkotása, az egyik a francia arisztokrácia világát bemutató szalonábrázolás, a másik egy férfiportré. Mindkét alkotás hűen tükrözi a mester által jegyzett stílusjegyeket. De látható id. Markó Károly itáliai ihletésű tájképe, Brodszky Sándor Margit-szigeti parkrészlete és Czóbel Béla virágcsendélete is.

Az alkotások másik gerincét a második világháború utáni absztrakt képek alkotják. Kassák Lajos, a magyar avantgárd mintegy három évtizeden át legfontosabb személyisége, a nemzetközi modernizmus jelentős alakja három alkotása látható a tárlaton, ahogy Bálint Endre festő és grafikus emlékkép-töredékeinek néhány példánya és Kádár Béla késői dekoratív avantgárd szemléletét hordozó nőalakja.

 

Belépő: 2500 Ft/fő

Email: muzeum@gocsejimuzeum.hu

Átlagos (0 Szavazatok)