Oldalcím: Túrák

Túrák

Tartalom megjelenítő

null Horhosok útja
4 óraGyalogKerékpárralCsaládoknakFiataloknakPároknakSenioroknakJó időben

A vízmosta mélyutak, vagyis a horhosok mentén kialakított 3 túraútvonal bármelyikén tanúja lehetsz, hogy gyönyörű és békés harmóniára is képes együtt a természet és az épített környezet. Feltétlenül az Izsák Imre Általános Iskola előtti túraindító-térképnél kezdj, haladj bár gyalogosan vagy bringával, hét nagy tábla fog eligazítani az utad során fel-felbukkanó kincsekről, legyenek azok a helyi állat- és növényvilág vagy a kulturális örökségünk részei!

Izsák Imre Általános Iskola

A Horhosok útja túraútvonalak kiindulópontja minden esetben a csácsbozsoki városrész általános iskolája előtti tér. A művelődési házként és közösségi térként is funkcionáló intézményt városunk szülöttéről, a neves csillagászról nevezték el. 

Csácsi-hegyi kápolna

A jelenlegi kicsiny imaházat Urunk Színeváltozása kápolnaként szentelték fel. A szőlőhegyen már a XVIII. század közepén állt egy kis templom. A ma álló hegyi kápolna barokk stílusú, feltehetően a XIX. században építették.
Egyszerűségében megkapó, homlokzat előtti tornyos épület várja a híveket - sokan emlékeznek a lelki elmélyülést szolgáló misékre és a kápolnakertben megrendezett, közösségkovácsoló búcsúkra. A kápolna előtt lévő kőkeresztet, valamint az épület oldalfülkéjében elhelyezett Mária szobrot 2014-ben újították fel - egy évvel később a szőlősgazdák védőszentjének, Szent Orbánnak állítottak egy szépen faragott faszobrot.
 

László Pince Kézműves Borház

A pince Cserlapdűlőn, egy többhektáros dámszarvaskert szívében fekszik. Folyamatosan bővülő, jelenleg 1 hektáros szőlőbirtok 4000 tőkéje adja a fürtöket, melyekből a kézműves pincében kóstolható a helyben készült zamatos nedű.

Henye-hegyi kápolna

"Ahol a csend hangjai is hallhatók" - tartják az imaházról, mely Szent István királyról kapta a nevét. A kápolnában bő másfél évszázada búcsúi szentmisét tartanak minden év augusztus 20-án.
Építése, eredete a múlt homályába vész. A Henye-hegyi kápolna a Pethőhenyét Zalaegerszeggel összekötő dombhát, a Kápolna-hegy legmagasabb pontján, 288 méteren áll. Gyönyörű panoráma nyílik innét a megyeszékhelyre és a zalai dombokra.
Nem véletlen, hogy a Horhosok útja túraútvonal is a közelben vezet. 
 

Állatkert, állatsimogató és állatotthon a Csácsi-hegyen

Zalaegerszeg keleti városrészében, a Csácsi-hegyen található Állatsimogatóban olyan egzotikus állatokat is megnézhetsz és akár meg is simogathatsz, mint a kenguru, oroszlán, teve, majom, láma, emu és még sorolhatnánk. A helynek különleges küldetése van, többek között a cirkusz világából kikerülő állatokat gondozzák itt. Játszótér, trambulin, körhinta és bográcsozási lehetőség is várja a látogatókat.

Vari kút

A Csácsi-hegy alatti erdőben rejtőző, már-már elfeledett forrás fogadja az erre járókat. Évszázadokon át használták az itt élők ezt a kutat, már Szent István király korában is említést tettek róla. A múlt század elején beton kútházat építettek a forrás fölé, pár éve esőtől védő pihenőt alakítottak ki mellette a bakancsos turistáknak.

Csácsbozsoki Mária-kút

A hiedelem szerint Zalaegerszegen még az örök élet és a fiatalság kútforrását is megtalálhatod. 
Annyi biztos, hogy a bükkfák árnyékában egykor három forrás csordogált, ezek találkozásánál hozták létre a Mária oltárt 1934-ben, mely napjainkban már kedvelt kiránduló- és búcsújáróhely. Létrehozását Mindszenty József egerszegi plébános is támogatta.
A forrás vizét 2008 augusztusában bevizsgálták, és kiderült, hogy vize kitűnő ásványvíz minőségű.
 

Átlagos (5 Szavazatok)

Navigáció kategóriák szerint