Oldalcím: Túrák

Túrák

Tartalom megjelenítő

null Múzeumi kalandozások
5 óraGyalogKerékpárralAutóvalCsaládoknakFiataloknakPároknakSenioroknakBármikor

Kicsik, nagyok, idősek, fiatalok – mindenkinek tartogat valami érdekeset ez a túraútvonal; kizárt, hogy unatkozz! Kultúra, művészet, technika, élő történelem, népi hagyományok, hogy csak a legfontosabb pontokat említsük!

Göcseji Múzeum

Az intézmény megújult épületében Zalaegerszeg város múltjának világa tárul fel.

Városi Hangverseny- és Kiállítóterem

A zalaegerszegi zsidóság múltja, épített örökségünk, gömbsisakok, színes ablakok. Véletlenül se hagyd ki ezt a sokszínű, impozáns létesítményt, mert nem csak a történetisége jelentős, nem csak földrajzilag és építészetileg számíthatjuk a város egyik központjának, de programjaival, kiállításaival, koncertjeivel a helyi kulturális élet egyik origója is!

Az épület az eklektikus zsinagógaépítészet szép példája, belsejét egykoron színes festések, stukkók díszítették. Vallási funkciója a világháborút követően megszűnt, 1983 óta a felújított épület hangverseny- és kiállítóteremként működik. Az időszaki kiállítások mellett emeletén megtekinthető a városi zsidóság történetét bemutató összeállítás, melynek egyik fő érdekessége a padlótérkép.

ÁVH Áldozatainak Emlékhelye

Itt a falnak is füle van, vagyis volt, most már csak hangja, ugyanis az Államvédelmi Hatóság egykori székházának épületében berendezett kiállítóhelyen többek közt hangzuhany szólaltatja meg a kommunizmus zalaegerszegi áldozatainak történetét, ha megállunk képeik előtt. Zárka, emlékszoba, autentikus kínzó- és vallatóterem. Fontos az emlékezés.

Göcseji Falumúzeum

Lassan a testtel és a lélekkel, lassulj le és élvezd a Zala holtágánál, csodálatos természeti környezetben az ország első szabadtéri néprajzi múzeumát, a Göcseji Skanzent! De nem csak a kellemes és egészséges séta előnyeit élvezheted ki, hanem sokat megtudhatsz az ország legarchaikusabb tájegységéről, Göcsejről is, mely a legtovább létezett érintetlenül, szinte teljes elzártságban. Ám amilyen elzárt volt ez a környék akkoriban, most annyira nyitott: barangolj a göcseji porták között, simogasd meg az állatokat, és még a régi, eredeti helyén álló malomba is bekukkanthatsz. 

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum

Amerre nézel olajfúró-torony terem, de nem egy olajmezőre csöppentél, hanem az ország második legnagyobb technikai-műszaki múzeumába, ami egyben Európa második legjelentősebb olajipari múzeuma is! A szabadtéri kiállítóhelyen is beszélhetünk a „legek múzeumáról”, például hazánkban itt állították ki a legtöbb fúrótornyot vagy a legtöbb típusú szivattyút is, de nem csupán az ipartörténet szerelmesei bukkanhatnak érdekességekre, széles a paletta, a természettudományoktól a képzőművészetekig.

Átlagos (1 Szavazás)

Navigáció kategóriák szerint